صفحات

۱۳۸۹ اسفند ۲۰, جمعه

تلفات کم زلزله 9 ریشتری ژاپن در مقابل تلفات بسیار زیاد زلزله 6 ریشتری بم

امروز (یعنی 11 مارس و 20 اسفند 1389)، بی شک یک خبر در صدر همه خبرگزاریها قرار گرفت و آنهم زلزله مهیب ژاپن بودزلزله ای به بزرگی 8.9 ریشتر در نزدیکی توکیو که باعث ایجاد سونامی های عظیمی هم در سواحل گردید. مطابق اخباری که فعلاً در رسانه ها منتشر میشود تاکنون حدود 300 جنازه، پیدا شده است. گرچه مطمئناً این عدد افزایش خواهد یافت. اما بی شک، شاهد فاجعه ای انسانی همانند آنچه در بم رخ داد نخواهیم بود. مشخص است بلافاصله این سوال به ذهن متبادر میشود که چرا زلزله 9 ریشتری ژاپن، تلفاتش بسیار کمتر از زلزله 6 ریشتری بم است؟! این نکته هم باید اضافه شود که بیشتر تلفات ژاپن بر اثر سونامی بوده و نه خود زلزله و آوارهای ناشی از خرابی زلزله! این یعنی اینکه ساختمانها در اثر زلزله به اندازه کافی مقاوم هستند و کمتر تخریب شده اند. 
اما برای جواب این سؤال یک جواب بدیهی اینست که شرایط و فرهنگ اجرا در ژاپن بسیار متفاوت از ایران است. بعبارت دیگر، هرچه در اینجا هرج و مرج و بی فرهنگی در اجرای منطبق بر آیین نامه ها رواج دارد در ژاپن نظم و قانونگرایی حاکم است. من فکر نمیکنم کسی در این مورد حتی این دو جامعه را با هم قابل مقایسه بداند! (با نهایت تأسف!!!!!)
اما خوب است علاوه براین نکته، متوجه باشیم که این دو زلزله از لحاظ شرایط رخداد هم با هم تفاوتهایی دارند که این موارد تفاوت گاه، میتواند تفاوت در میزان تلفات را توجیه یا رد کند. 
یکی از تفاوتهای بارز، عمق متفاوت زلزله ها می باشند این مورد همیشه در ایران و ژاپن با هم متفاوت است. یعنی در ژاپن در عمقهای دورتری، انرژی زمین آزاد میشود که شاید بتوان یکی از دلایل تلفات کمتر را این نکته دانست. برای مقایسه دربم، عمق زلزله 10 کیلومتر و در این زلزله ژاپن حدود 25 کیلومتر است.
با توجه به اینکه زلزله ژاپن 8.9 ریشتری گزارش شده است بنابراین میتوان گفت که انرژی آزاد شده‌ی این زلزله حدود 2800 بار بزرگتر از انرژی آزاد شده‌ی زلزله بم می‌باشد. این مطلب خود دلیل محکمی است که گندم از گندم بروید و جو از جو!!! اینجاست که میبنیم سازه ای که بر مبنای محاسبات علمی ساخته میشود چقدر متفاوت است از سازه ای که با دهن کجی به اصول علمی برپا میشود.
اطلاعات کلی تر از این دو زلزله را در لینکهای زیر میتوانید مشاهده کنید:

۱۳۸۹ اسفند ۵, پنجشنبه

روز مهندس مبارک!

از نظر یک آدم خوشبین، نیمه لیوان پُر است، از نظر یک آدم بدبین نیمه لیوان خالی است، اما از نظر یک مهندس، لیوان دوبرابرِ "آنچه که نیاز است" بزرگ است.
To the optimist, the glass is half full. To the pessimist, the glass is half empty. To the engineer, the glass is twice as big as it needs to be. 

پنجم اسفند، روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندسان برهمه ی مهندسان مبارک.

۱۳۸۹ دی ۲۸, سه‌شنبه

باز هم تغییر در مواد آزمون دکترای نیمه متمرکز

بازهم و درحالی که حدود سه ماه بیشتر به آزمون دکتری باقی نمانده است سازمان سنجش دست به تغییر درسهایی که از قبل به عنوان مواد آزمون دکتری اعلام کرده بود زد. در گروه مهندسی عمران درسهای مکانیک جامدات و دینامیک سازه حذف و به جای آنها فیزیک عمومی 1 و 2 اضافه شده است!!!! چی میتوان گفت؟!!!

۱۳۸۹ دی ۲۵, شنبه

تحلیل یک صفحه ی خمشی به روش اجزای محدود با استفاده از برنامه نویسی MATLAB

اجزای محدود یکی از مهمترین روش تحلیل سازه ها میباشد. بی شک یکی از خصوصیاتی که این روش را به عنوان رایجترین روش تحلیل سازه ها در دنیا (علیرغم تقریبی بودن آن) مطرح کرده است قابلیت برنامه پذیر بودن این روش است یعنی چون از روندی منظم (اگرچه طولانی) استفاده میکند به راحتی آنرا در قالب برنامه ای در آورد و برای بیشتر مسائل استفاده نمود.
در ادامه این مطلب، نمونه ای از کارایی های این روش را برای تحلیل صفحات خمشی که خودم برنامه نویسی کرده ام را آورده ام. این برنامه بدون توجه به شکل صفحه، فقط کافی است مختصات گره های مش بندی و شرایط تکیه گاهی را به آن داد تا بتواند سازه را تحلیل کند. لازم به ذکر است که این برنامه خود مش بندی را انجام نمیدهد.
 علیرغم اینکه این پروژه را مدتها قبل هم در وبلاگ انگلیسیم و هم در سایت ایرانسازه قرار داده بودم ولی با توجه درخواستی تعدادی از دوستان، مجدداً آنرا در اینجا هم قرار میدهدم. برای اجرای پروژه فایل mainpage5 را از داخل پوشه اجرا کنید (نرم افزار MATLAB برای اجرای این فایلها لازم است). سپس داده های ورودی را مطابق درخواست برنامه وارد کنید. لازم به ذکر است نتایج حاصل از این برنامه برای یک صفحه سوراخدار (به عنوان نمونه) با نتایج حاصل از تحلیل توسط نرم افزار معروف اجزای محدود ANSYS مقایسه گردید که نتایج بسیار رضایت بخش بودند. به امید اینکه این فایلها بتواند «راهنمایی» برای کسانی باشد که میخواهند پروژه ی این درس را انجام دهند یا بیشتر از میخواهند در زمینه اجزای محدود برنامه نویسی کنند. 
pass: www.arshadomran.blogspot.com
لینک فایل پی دی اف قبلی هم که گزارش کار و مقایسه نتایج با نتایج حاصل از تحلیل با نرم افزار ANSYS میباشد را میتوانید از اینجا دانلود کنید.

۱۳۸۹ دی ۱۹, یکشنبه

آزمون دکترای سازه

مطابق آخرین تغییراتی که از سوی سازمان سنجش اعلام شده برای گروه مهندسی عمران، ریاضیات مهندسی حذف شد و به جای آن سه درس ریاضی 1، ریاضی 2 و معادلات دیفرانسیل اضافه شده است. بنابراین الآن درسهایی که برای مجموعه مهندسی عمران میاد به این صورت است: 
1- زبان انگليسي
2- استعداد تحصيلي
3- رياضيات(عمومي 1و2, معادلات ديفرانسيل) (كارشناسي)
4- مكانيك جامدات (كارشناسي)
5- هيدروليك پيشرفته (كارشناسي ارشد)
6- ديناميك خاك (كارشناسي ارشد)
7- ديناميك سازه (كارشناسي ارشد)
8- مهندسي ترافيك پيشرفته(كارشناسي ارشد)
9- مديريت و كنترل پروژه (كارشناسي ارشد)
10- اصول طراحي سازه هاي دريايي (كارشناسي ارشد)
11- اصول تصفيه آب و  فاضلاب (كارشناسي ارشد)
با نگاهی به جدول فوق ملاحظه میشود که برای کسی که میخواهد در آزمون دکترای سازه شرکت کند تنها درس تخصصی که میتواند انتخاب کند دینامیک سازه است!! بدیهی است این انتخاب به این خاطر صورت گرفته است که طراحان سوال مجبور نباشند که برای دو گرایش مهندسی سازه و زلزله به صورت جداگانه، سؤال طراحی کنند. گرچه این درس در دوره ی ارشد در همه ی دانشگاهها ارائه میشود و همه دانشجویان سازه نیز آن را میگذرانند اما مسلماً در بسیاری از پایان نامه ها و کارهای پژوهشی مرتبط با سازه، این درس اساساً کاربردی ندارد (مثل پایان نامه های مرتبط با تکنولوژی بتن، پایداری استاتیکی سازه ها، روشهای اجزای محدود و ...) و از این رو دانشجوی دکترایی که مثلاً میخواهد تز دکترایش را در یکی از زمینه های فوق ادامه دهد قوی یا ضعیف بودنش در درس دینامیک سازه نمیتواند معیاری برای تشخیص صلاحیتش برای ورود به دوره دکترا باشد. به هر صورت این قبیل انتخابهای غیرتخصصی دروس در بقیه رشته ها نیز کم نمیباشد. و کاش سازمان سنجش با احترام به تجربه ای که دانشگاهها در سالیان قبل برای آزمون دکتری کسب کرده بودند همان دروس که انصافاً دروس خوب و «جامعی» بودند را به عنوان منابع آزمون اعلام میکرد مثلاً برای گرایش سازه درسهای اجزای محدود، دینامیک سازه، پایداری سازه، فولاد پیشرفته و بتن پیشرفته را به صورت اختیاری اعلام مینمود و هر کسی متناسب با علاقه و زمینه ی پایان نامه اش یکی از این دروس را انتخاب مینمود که اگر اینگونه میشد دانشگاهها نیز میتوانستند از نمره کسب شده در آزمون توسط داوطلب «نتیجه ای» بگیرند.